Turneul liderului de la Casa Alba in Europa s-a incheiat ieri la Sofia, unde George W. Bush s-a intilnit cu omologul sau, Gheorghi Pirvanov, si cu premierul Serghei Stanisev, cu care a discutat aceleasi subiecte abordate de-a lungul saptaminii cu toti sefii de stat si de guvern cu care s-a intilnit - scutul antiracheta, independenta Kosovo, vizele pentru SUA si, in plus de data aceasta, eliberarea infirmierelor bulgare din Libia.

Bush spera ca analizarea de catre americani si rusi a propunerilor reciproce in privinta scutului antiracheta se va dovedi benefica. "Exista un proces in care putem colabora, putem face schimb de informatii in mod transparent si care cred ca va fi benefic pentru sistemele care ne protejeaza pe noi toti", a declarat Bush. El a amintit ca i-a spus lui Putin, la summitul G8, ca pur si simplu nu vede Rusia ca un inamic. "Vom forma un grup care sa discute cum trebuie abordate realele amenintari ale acestui secol", a conchis Bush.

Pirvanov s-a declarat ingrijorat ca Bulgaria nu e protejata de scutul american. El a precizat ca tara sa va sustine orice decizie de a construi un scut de aparare in Europa, cu conditia sa nu vizeze o tara terta, inclusiv Rusia. "Bulgaria nu ar trebui sa fie nevoita sa aleaga intre prietenia cu SUA si prietenia cu Rusia", a spus seful statului bulgar. Bush a explicat gazdelor sale ca scutul va permite interceptarea rachetelor cu raza lunga de actiune si a dat de inteles ca Bulgaria va avea echipamentele necesare pentru a contracara rachetele cu raza medie de actiune.