Peste 300.000 de ucraineni au manifestat pentru anularea alegerilor furate * Liderul Opozitiei, pro-europeanul Viktor Iuscenko, a anuntat ca el a castigat in realitate scrutinul

Sute de mii de ucraineni pro-europeni au manifestat ieri in mai multe orase din Ucraina solicitand autoritatilor de la Kiev sa anuleze scrutinul prezidential fraudat care a avut loc duminica. In urma celui de-al doilea tur de scrutin al prezidentialelor, autoritatile ucrainene i-au acordat in mod artificial victoria candidatului pro-rus, Viktor Ianukovici, in defavoarea candidatului pro-european Viktor Iuscenko, desi acesta din urma a castigat alegerile. De altfel, OSCE, SUA si statele Uniunii Europene au confirmat ca alegerile au fost furate de catre autoritatile ucrainene. Mai mult, Statele Unite au avertizat ieri ca Washingtonul nu exclude impunerea de sanctiuni impotriva Ucrainei, deoarece alegerile prezidentiale din aceasta tara au fost marcate de nereguli grave. "Am spus intotdeauna ca, in cazul in care alegerile vor fi fraudate, acest lucru va avea consecinte grave" asupra relatiilor dintre Statele Unite si Ucraina, a avertizat ieri sub acoperirea anonimatului un inalt oficial din cadrul Departamentului de Stat. De asemenea, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Adam Ereli, a declarat ca Statele Unite au solicitat autoritatilor ucrainene "sa puna capat fraudelor suplimentare, sa isi respecte angajamentele internationale privind respectarea democratiei si sa actioneze respectand vointa poporului ucrainean", relateaza un comunicat al Ambasadei SUA la Bucuresti.

Singura Administratie care a catalogat scrutinul de duminica drept unul legitim a fost cea a lui Vladimir Putin; nu intamplator, deoarece candidatul declarat castigator la Kiev, premierul Viktor Ianukovici, a promis sa apropie tara de Rusia, fata de democratul Viktor Iuscenko, cel care a pledat pentru apropierea Ucrainei de Uniunea Europeana.

Peste 200.000 de ucraineni, majoritatea tineri, s-au aflat pe strazile Kievului de-a lungul zilei de ieri, in timp ce aproximativ 100.000 de oameni au participat la Lvov la o demonstratie similara. La solicitarea liderului Opozitiei democrate ucrainene, demonstrantii au manifestat solicitand anularea rezultatului alegerilor. Manifestatii impotriva falsificarii alegerilor au avut loc si in orasele Vinnytia, Ivano-Frankivsk, Ternopil, Lutsk, Hmelnitki, unde autoritatile locale au acordat victoria liderului Opozitiei, Viktor Iuscenko.

"Iuscenko presedinte!"
La Kiev, cateva mii au ramas pe strazi si in cursul noptii de luni spre marti, iar in cursul diminetii de ieri in Piata Independentei din Kiev s-au strans aproximativ 200.000 de persoane, multe dintre ele venind din alte orase. "Iuscenko presedinte!", a fost scandarea favorita de demonstrantilor. In cursul diminetii de ieri, in uralele multimii, Viktor Iuscenko a cerut demonstrantilor sa se deplaseze in fata cladirii Parlamentului, unde avea loc o sedinta de urgenta in care Legislativul analiza situatia exceptionala creata in Ucraina in urma alegerilor. "Nu vom pleca de aici pana nu vom obtine victoria", a fost mesajul transmis demonstrantilor de liderul Opozitiei democrate.

Deputatii Opozitiei democratice ucrainene din Parlament nu au reusit insa sa obtina anularea alegerilor, deoarece rezolutia in acest sens pe care au votat-o nu a intrunit numarul minim de parlamentari necesar pentru validarea unei rezolutii. Astfel, numai 191 de parlamentari - reprezentand aproape in exclusivitate Opozitia democratica - au sustinut aceasta rezolutie, care nu a trecut, deoarece era nevoie de voturile a 226 din totalul de 450 de parlamentari ai Radei Supreme de la Kiev.

In discursul din Parlamentul ucrainean, pro-europeanul Viktor Iuscenko a declarat ca a castigat alegerile de duminica si a acuzat Puterea de la Kiev de falsificarea scrutinului. "Ucraina este in pragul unui conflict civil", a avertizat liderul Opozitiei Ucrainene, lasand astfel de inteles ca nu va renunta la proteste. Ieri seara, fortele de ordine ucrainene nu intervenisera inca in forta impotriva sutelor de mii de protestatari din Kiev.

Dezbinare in diplomatia ucraineana
De remarcat faptul ca mai multi diplomati ucraineni aflati la post in strainatate au respins ieri, printr-o declaratie comuna, valabilitatea rezultatelor alegerilor prezidentiale de duminica, transmite Rompres. "Noi, diplomatii ucrainieni, protestam impotriva alegerilor prezidentiale, care au degenerat intr-un rusinos razboi impotriva poporului din Ucraina", se mentioneaza in scrisoarea comuna a celor 20 de diplomati, printre care se numara ambasadorii Ucrainei in SUA, Israel, Germania, Austria si Malaiezia.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.