Oficialii administratiei americane lucreaza la un plan politic in urma caruia presedintele venezuelean Hugo Chavez sa fie fortat sa paraseasca puterea, pentru ca acesta "submineaza" democratiile din America Latina. Strategia a fost "comandata" chiar de George W. Bush si de Condoleezza Rice, secretarul de stat american vizitand chiar saptamana trecuta Mexicul, fara sa reuseasca detensionarea relatiilor dintre cele doua state. Roger Pardo-Maurer, consilier la Departamentul de Stat, a declarat pentru "Financial Times" ca "Hugo Chavez este o problema, pentru ca se foloseste de rezervele sale petroliere pentru a influenta politica statelor vecine".

De altfel, inca de la inceputul anului, SUA a inceput o campanie agresiva impotriva presedintelui venezuelean, ilustrata de prezenta a aproape 100 de articole in presa, in care sunt citati diferiti experti internationali care afirma ca Hugo Chavez este un pericol pentru America Latina. Condi Rice a incercat sa pregateasca terenul pentru o intalnire Bush - Chavez, care ar urma sa aiba loc la sfarsitul acestei luni, in Texas, dar in conditiile actuale, este putin probabil ca aceasta nu va fi anulata.

"Se crede Dumnezeu"

Planul de rasturnare a regimului Chavez intervine dupa cateva declaratii mai mult decat agresive, facute de presedintele venezuelean. In weekend, el s-a intalnit cu omologul sau iranian, Mohammad Khatami, cu care si-a unit eforturile in a "infiera" administratia americana. "Presedintele Statelor Unite este obsedat de ideea de a conduce lumea, a spus ca Dumnezeu l-a trimis pentru a salva lumea. Dumnezeu trebuie sa ne salveze de el si sa pazeasca lumea de amenintarea reala pe care o reprezinta", a spus Chavez.

La randul sau, presedintele Khatami a denuntat "presiunile politice si militare exercitate asupra tuturor tarilor care incearca sa fie libere si independente".

Inarmare

Pe de alta parte, alarmat de presupusa tentativa de asasinat de care l-a acuzat pe presedintele american, Chavez a inceput sa cumpere masiv armament. Tot "Financial Times" scrie ca presedintele tarii care este al cincilea exportator mondial de petrol a comandat 50 de avioane MIG 29, 20 de elicoptere de lupta si 100.000 de arme Kalashnikov. Oficialii armatei americane se tem ca o parte din aceste arme ar putea ajunge pe mana gherilelor columbiene, care vor sa il rastoarne pe Alvaro Uribe de la conducerea tarii. Saptamana trecuta, Hugo Chavez a mai "atacat" o data Washingtonul, atunci cand a afirmat ca "urmeaza ca Bush sa sustina ca Venezuela detine arme de distrugere in masa si sa urmeze scenariul irakian".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.