Cei zece candidati republicani la Casa Alba pentru 2008 s-au aratat fermi marti, in cadrul celei de-a treia dezbateri televizate, in legatura cu situatia din Irak si au afirmat ca nu vor ezita sa atace Iranul daca Teheranul isi va continua programul sau nuclear, relateaza AFP.
Aceasta dezbatere intervine la 48 de ore dupa o confruntare televizata intre democrati, de asemenea transmisa de CNN. Candidatii republicani nu au ezitat sa-i critice pe adversarii lor democrati, in special pe Hillary Clinton, pe care o acuza de lipsa unei pozitii ferme in legatura cu Irakul si lupta impotriva terorismului. 'Trebuie sa reusim in Irak', a declarat John McCain, criticand-o pe senatoarea Hillary Clinton, care a afirmat in cadrul precedentei dezbateri democrate ca razboiul din Irak 'este razboiul lui George W. Bush'.'In timpul mandatului lui Bill Clinton', a declarat senatorul de Arizona, 'nu s-a spus ca razboiul din Kosovo este razboiul lui Bill Clinton'. 'Nu presedintii sunt cei care pierd razboaiele, ci natiunile', a afirmat el. Fostul primar al New Yorkului, Rudolph Giuliani, a dat asigurari ca 'interventia din Irak era ceea ce trebuia facut�. Fostul guvernator al statului Virginia, Jim Gilmore, a estimat la randul sau ca 'interesul SUA este de a crea maximum de stabilitate in Orientul Mijlociu'. Doar Ron Paul, republican din Texas, a estimat ca, in opinia sa,'cu cat trupele americane vor reveni mai repede acasa, cu atat va fi mai bine''. 'A fost o greseala sa mergem in Irak, va fi o greseala sa ramanem'', a adaugat el. 'Iranul trebuie sa stie foarte clar ca SUA considera inacceptabil sa detina arma nucleara', a avertizat Rudolph Giuliani. 'Iranul este o amenintare', a adaugat el.

Omul de afaceri si fostul guvernator de Massachusetts, Mitt Romney, a dat asigurari in ceea ce priveste Iranul ca 'nicio optiune nu trebuie respinsa'. Potrivit unui recent sondaj Washington Post - ABC News, fostul primar al New Yorkului, Rudolph Giuliani, ramane in fruntea candidatilor republicani, cu 34% din intentiile de vot, fata de 20% cate ii sunt acordate lui John McCain.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.