Problemele statelor sarace palesc in fata scutului antiracheta.

Batalia declaratiilor dintre Washington si Moscova pe tema scutului antiracheta risca sa monopolizeze summitul G8, care a debutat ieri in Germania si a carui agenda era initial consacrata combaterii incalzirii globale si suplimentarii ajutoarelor pentru statele africane.

Bariere metalice de peste 12 kilometri, 16.000 de politisti si suspendarea drepturilor la libera circulatie si la intrunire protejeaza intilnirea liderilor G8, din statiunea balneara Heiligendamm. Curtea Constitutionala a Germaniei a limitat dreptul la intrunire, permitind, pe durata summitului, doar manifestatii cu mai putin de 50 de participanti. La fel, Germania a suspendat aplicarea Acordului Schengen, dupa ciocnirile de saptamina trecuta intre politie si antimondialisti provenind din mai multe tari europene.

Facind referire la rezultatele modeste ale intilnirilor liderilor G8 si la cheltuielile de organizare de peste 50 de milioane de dolari, Henning Scherf, unul dintre liderii Partidului Social-Democrat din Germania, a cerut fie reducerea, pe viitor, a fastului summiturilor G8, fie organizarea acestora pe insule izolate.

"In Rusia, reformele democratice care au fost promise s-au abatut de la scopul lor, cu consecinte grave asupra evolutiei democratice", a aratat presedintele Bush in discursul tinut la Praga, cu o zi inainte de debutul summitului G8 din Germania. Replica Rusiei a venit din partea purtatorului de cuvint al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a sustinut ca Rusia impartaseste "valorile europene si mondiale comune" si nu poate fi de acord cu afirmatiile presedintelui Bush.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.