Azi incepe la Heiligendamm, in Germania, summitul G8, al statelor celor mai industrializate, plus Rusia.

Invitate In Germania vor fi si alte cinci state mari in curs de dezvoltare: China, India, Brazilia, Mexic si Africa de Sud. Principalele subiecte care vor fi discutate sint incalzirea globala, ajutorul pentru Africa si liberalizarea comertului mondial.

Dincolo de principalele teme anuntate, participantii vor lua in discutie si alte "subiecte fierbinti", precum scutul antiracheta american si statutul provinciei Kosovo.

Chiar daca presedintia germana incepuse pregatirile pentru summit cu asteptari mari, dificultatile intimpinate in negocieri au facut ca toate partile sa-si mai modereze pretentiile.

De exemplu, in ceea ce priveste incalzirea globala, europenii doresc semnarea unui acord care sa prevada limitarea cresterii temperaturii medii anuale la 2 grade Celsius si reducerea emisiilor de carbon, pina in 2050, la nivelul din 1990. SUA, cel mai mare poluator din lume, s-au opus unui astfel de acord pina saptamina trecuta.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.