Duminica seara, a avut loc, in campusul colegiului universitar Saint Anselm, New Hampshire, de pe coasta de est a Statelor Unite, cea de a doua dezbatere televizata dintre posibilii candidati ai Partidului Democrat pentru Casa Alba, inclusiv favoritii, Hillary Clinton si Barak Obama.
Dincolo de particularitatile fiecarui 'program' in parte, evidenta ni se pare existenta unei viziuni comune asupra liniilor majore in domeniul relatiilor internationale. Promovarea la nivel global a libertatilor fundamentale ale omului si a institutiilor democratice de tip liberal va continua sa fie si pe viitor obiectivul principal al politicii externe americane. Statele Unite isi vor asuma, insa, mai degraba un rol asistential, 'de la distanta', reducandu-si activitatea 'pe teren'. Cum era de asteptat, tema principala a dezbaterii a fost retragerea trupelor americane de pe teatrele de razboi din Irak si Afganistan. 'Trebuie sa incetam sa mai vorbim si trebuie sa actionam', a declarat, referindu-se la situatia din Sudan, senatorul Joseph Biden, pledand pentru trimiterea, de urgenta, in regiune a unui contingent de casti albastre. La randul sau, guvernatorul Bill Richardson a propus boicotarea Jocurilor Olimpice de la Beijing, de anul viitor, pentru a sanctiona, astfel, atitudinea de duplicitate a Chinei in cadrul acestei crize: 'Avem nevoie de China, care are o influenta enorma referitor la Darfur. Dar, daca chinezii nu vor, atunci le putem spune probabil ca nu vom merge la Jocurile Olimpice'.

Hillary Clinton si Barak Obama au acordat o atentie sporita dificilei relatii dintre Washington si Islamabad. Regimul Musharaf, instaurat printr-o lovitura de stat militara, si acuzat de numeroase abuzuri impotriva membrilor opozitiei si a reprezentantilor societatii civile, nu este considerat de niciunul dintre cei doi aliatul �ideal� in lupta pentru promovarea valorilor democratice in Orientul Mijlociu. Candidatii au avut de raspuns, intre altele, si la intrebarea 'Ce ar face cu Bill Clinton' in cazul in care ar fi alesi. Bill Richardson l-a indicat drept viitor secretar general al ONU sau emisar in orientul Mijlociu, Barack Obama ' drept constructor de aliante la nivel mondial, in vreme ce Hillary Clinton a spus ca pe 'dragul ei sot' l-ar trimite in 'lumea intreaga ca ambasador, pentru a spune clar ca noi revenim la o politica de deschidere si vrem sa punem capat izolarii noastre'.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.