Partidul Comunistilor a inregistrat cel mai important recul intr-un scrutin national desfasurat in Republica Moldova dupa 1989.

Centralizarea a doua treimi din datele de la alegerea consiliilor raionale si a consiliilor municipale Chisinau si Balti - votul politic - arata ca Partidul Comunistilor a inregistrat 35,49% din sufragiile exprimate, o scadere cu 12,5% fata de 2003.

Pe locurile urmatoare se situeaza Alianta Moldova Noastra cu 16,18% (fata de 20% acum 4 ani), Partidul Democrat cu 10,07% (fata de 7,6%), Partidul Popular Crestin Democrat cu 8,13% (fata de 8,87% in 2003), Partidul Liberal cu 5,33% si Partidul Democratiei Sociale cu 4,71%.Primele rezultate au sosit din capitala Chisinau, unde va avea loc un al doilea tur de scrutin intre candidatul Partidului Comunistilor si unul de opozitie, pe fondul unei slabe participari la vot.

Dupa numararea a 91% din voturi, in frunte se afla actualul viceprimar interimar, Veaceslav Iordan, cu 28,22% la suta din voturi, urmat de candidatul Partdului Liberal, Dorin Chirtoaca, cu 24,42%.Dorin Chirtoaca este cel mai tanar dintre candidatii inscrisi in competitie si este cunoscut publicului din Romania de la televiziune, unde a fost realizator el emisiunii "Surprize, surprize".Restul candidatilor nu au reusit sa depaseasca 10 la suta din voturi.

Numaratoarea voturilor pentru Consiliul Municipal plaseaza in frunte Partidul Comunistilor cu 27,11% (43,74% in 2003), urmat de Partidul Liberal cu 18,64% (nu a candidat in 2003), Alianta Moldova Noastra cu 11,9% (25,12%), Partidul Democrat cu 6,84% (2,87%), Partidul Popular Crestin Democrat cu 6,83% (14,86%) si Partidul Democratiei Sociale 5,16% (nu a candidat in 2003).

Recul al Comunistilor

Dorin Chirtoaca a declarat ca va merge pana la capat si ca este convins ca la Chisinau se va produce schimbarea care este asteptata de 15 ani.Pentru a-l invinge pe candidatul Partidului Comunistilor, el va trebui sa atraga votul majoritatii alegatorilor care i-au sprijinit pe ceilalti candidati ai opozitiei, iar in campania pentru primul tur atacurile reciproce au fost extrem de dure.

Veaceslav Iordan pare sa fi platit pretul unei campanii in care a refuzat orice dezbatere cu contracandidatii, iar acum va fi probabil nevoit sa se confrunte cu un candidat care stie sa vorbeasca mult mai bine si mai convingator.Candidatul Partidului Comunistilor subliniaza de fiecare data experienta sa, dar rezultatul turului doi va depinde si de capacitatea celor doi competitori de a-i mobiliza pe abstentionisti.

Participarea la vot a fost extrem de scazuta la Chisinau - 36,7%, fata de restul.La Balti, al doilea oras al tarii, numaratoarea partiala a voturilor indica faptul ca Vasile Panciuc, sprijinit de Partidul Comunistilor a reusit sa castige din primul tur.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.