Peninsula Kola, "o bomba nucleara care ticaie"
Organizatia ecologista norvegiana Bellona atrage atentia asupra pericolului unei reactii nucleare in lant, in Rusia, la un depozit de bare de combustibil nuclear uzat din zona golfului Andreeva, in pensinsula Kola, la mai putin de 50 de kilometri de granita norvegiana.

Barele de combustibil, care au fost folosite in reactoarele submarinelor sovietice cu propulsie nucleara, au fost depozitate in conditii improprii. In 1982-83, s-au constatat scurgeri de material radioactiv, si barele au fost incastrate in tuburi de beton care, larandul lor, au fost depozitate, "provizoriu, pentru 4-5 ani", in silozuri de beton. Suntem in 2007, si nu s-a schimbat nimic. Un fost atomist rus, Aleksander Nikitin, care lucreaza pentru organizatia norvegiana Bellona, a descoperit recent concluziile cercetarilor intreprinse de autoritatea nucleara a Rusiei, Rosatom, si publicate in revista Atomnaia Energiya, publicata de Rosatom.
Concluzia specialistilor rusi este ca exista un pericol "iminent" - chestiune de minute sau de ani - sa se produca o explozie la una din bare, sau la un intreg siloz betonat.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.