Iesirea din criza Constitutiei europene ar putea fi mai aproape dupa acordul convenit de premierul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, si de presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, in vederea unei cooperari comune si mai stranse cu presedintia germana, astfel incat un nou tratat sa vada lumina zilei in urmatoarele saptamani. „Azi am pecetluit o intelegere", a spus Zapatero, in timp ce Sarkozy a subliniat: „Vom demonstra ca Spania si Franta pot face ca Europa sa se miste".

Declaratiile celor doi lideri au fost facute dupa trei ore de intense convorbiri, la capatul carora Alberto Navarro, secretar de stat pentru probleme europene, a precizat: „Incepand de azi, singurele probleme poate de nedepasit pentru a se ajunge la un acord, sunt cele puse de Marea Britanie si de Polonia". Sigur ca pretul pentru ajungerea la un acord este renuntarea la Constitutia Europeana, care definea textul aprobat in urma cu trei ani de Cei 27 si care a fost respins prin referendum de Franta si Olanda.

Sarkozy a vorbit la Madrid de „un tratat simplificat" iar Zapatero de „un tratat redus", desi premierul spaniol a tinut sa precizeze ca va fi vorba de „un text concentrat cu aceleasi rezultate" ca si Constitutia esuata. Negociatorii spanioli spun ca aceasta reducere, de la 400 la 70 de articole, va fi posibila deoarece, spre deosebire de Constitutie, noul tratat nu aspira sa substituie elementele esentiale ale Uniunii Europene si, prin urmare, se poate face o economisire a textelor.