La intalnirea grupului G8 - al celor mai dezvoltate tari din lume - au iesit din nou la iveala dezacordurile dintre SUA si Rusia. Cele doua tari au puncte diferite de vedere in ceea ce priveste independenta provinciei sarbe Kosovo si asupra intentiei americanilor de a extinde scutul de apararea anti-racheta in Europa de Est.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov a acuzat Statele Unite ca ar intentiona sa relanseze cursa inarmarilor prin intentia de construire a unui sistemul de aparare anti-aeriana in Europa de Est.

Domnul Lavrov a respins asigurarile date de Statele Unite ca sistemul de aparare anti-racheta nu ar ameninta Rusia spunand ca sunt menite sa deturneze atentia.

Secretarul de stat american, Condoleezza Rice - pe de alta parte - a sustinut ca sistemul de aparare al Rusiei este atat de amplu incat Moscova nu ar trebui sa-si faca griji in legatura cu scutul anit-racheta american.

Doamna Rice a adaugat: "as aminti ca presedintele Putin a spus ieri ca rachetele balistice ale Rusiei pot coplesi, patrunde si distruge orice scut ridicat de Statele Unite."

"Iar noi - a subliniat Condoleeza Rice - suntem de acord cu aceasta afirmatie."

Cei doi au pareri contradictorii si in ce priveste viitorul statul al provinciei sarbe Kosovo.

Doamna Rice sustine ca aceasta nu va mai putea face parte din Serbia in vreme ce Serghei lavrov a declarat ca viitorul ei trebuie decis in urma unor convorbiri cu guvernul Serbiei.

Mediatorul ONU asupra viitorului provinciei Kosovo - Marti Ahtisaari - spera ca propunerea sa privind independenta provinciei va fi aprobata de Consiliul de Securitate pana la sfarsitul lunii mai.

Dar un vot favorabil este improbabil atata vreme cat Rusia se impotriveste si - deocamdata pozitia acesteia pare mai degraba sa se radicalizeze.

Guvernul Serbiei - pe de alta parte - respinge orice idee de secesiune a provinciei Kosovo.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.