Ilustratiile de cosmar arata cum unei victime i se scot ochii, alteia i se striveste capul intr-o menghina, unui al treilea individ i se rupe bratul. La locul descoperirii sinistrului manual, soldatii au dat si peste instrumentarul folosit la tortura: menghine, scripeti, topoare, bice, clesti si chiar un aparat de sudura.

Imaginile sunt socante, de cosmar! Unei victime i se scot ochii, alteia i se striveste capul intr-o menghina, unui al treilea individ i se rupe bratul. Nu sunt secvente dintr-un film horror, ci, din pacate, ilustratiile unui "manual al ororilor" purtand marca temutei al-Qaida. Ingrozitoarele desene, date publicitatii de Departamentul American al Apararii si preluate in presa de peste Ocean, arata meticulos metodele de tortura practicate de teroristi.

Manualul a fost descoperit de americani intamplator, in timpul unei razii la adapost al-Qaida din Bagdad. Soldatii au gasit insa nu doar indrumarul teoretic, ci si camera de schingiuire, dotata cu tot instrumentarul necesar: menghine, scripeti, topoare, bice, clesti si chiar un aparat de sudura. Sinistrul peisaj era completat de un prizonier atarnat de perete, care fusese chinuit zile in sir si care abia isi mai tragea sufletul de atata suferinta.

Printre torturile recomandate in manualul al-Qaida, la loc de cinste figureaza scosul ochilor inamicilor, cu ajutorul unui cutit ascutit, nu inainte de a fixa capul victimei intr-o menghina. Acelasi instrument e folosit si pentru strivirea capului prizonierilor, dupa ce acestora le-au fost legate mainile si picioarele. Biciuirea talpilor, dupa prinderea gambelor in niste clesti, sau electrocutarea prizonierilor agatati de perete cu sarme legate de maini sunt alte culmi ale cruzimii al-Qaida.

Nu lipsesc insa din manual ruperea bratelor – prin agatarea victimei de usa si tragerea bratului lent spre spate, pentru sporirea suferintei – si arderea pielii prizonierului imobilizat, cu aparatul de sudura.