Judecatorii de instructie francezi au intrat recent in posesia unui set de documente in baza carora l-ar putea acuza pe fostul presedinte Jacques Chirac de abuz de incredere si coruptie.

Este vorba de peste 100 de "notite" scrise de mina unui fost sef al serviciilor secrete franceze, generalul Philippe Rondot; din respectivele documente reiese ca fostul sef al executivului francez ar dispune de peste 45 de milioane de euro, depozitati intr-un cont secret, deschis pe numele lui la banca japoneza Tokyo Sowa.

Conform actelor sus-citate, banii ar reprezenta un sir de "atentii" primite de Chirac de la un amic japonez doritor sa investeasca in Franta. Primele sume au fost virate in anul 1996, iar de atunci incoace "investitorul strategic" a continuat sa "cotizeze" in mod constant pentru umplerea "pusculitei" fostului presedinte. Saptaminalul satiric "Le Canard Enchainé" isi informeaza cititorii ca notitele constiincios luate de generalul Rondot - care, la inceputul acestei saptamini, a avut parte de mai multe intilniri cu procurorii si judecatorii de instructie - constituie "materia prima" pentru trei dosare penale, "botezate" de anchetatori "Afacerea Japoneza", "Afacerea PR1" si "Afacerea PR2" - unde PR nu vine de la "public relations", ci de la "presedinte".

Deloc placuta noutate a sfirsit prin a fi auzita si de Jacques Chirac, care s-a grabit sa-si afirme nevinovatia, negind ca ar avea vreun cont in vreo banca din Japonia sau din orice alta tara. Aproape imediat a urmat o declaratie a generalului Rondot, care a retractat public totul.

Din pacate, insa pentru Chirac, fostul "spion-sef" era un grafoman inrait, iar notitele lui au ramas si au sfirsit prin a incapea in miinile organelor de ancheta. Tot la capitolul "din pacate", imunitatea prezidentiala a lui Jacques Chirac se termina la o luna dupa parasirea Palatului Elysée - adica pe data de 16 iunie. Ceea ce inseamna ca, in a doua jumatate a lunii viitoare, va fi rindul lui sa fie "luat la intrebari"...