Dupa esecul summitului UE-Rusia de la Samara, coalitia de guvernamint de la Berlin este divizata in privinta abordarii relatiei cu Moscova, arata o analiza publicata de "International Herald Tribune". "Trebuie sa pastram aceeasi distanta intre noi si America, pe de o parte, si Rusia, pe de cealalta", a aratat parlamentarul social-democrat Peter Struck.

Riposta crestin-democratilor a venit din partea consilierului de politica externa al Angelei Merkel, Eckart von Klaeden. "Trebuie sa aratam clar in ce tabara sintem. Sintem in NATO; sintem in UE", a spus von Klaeden, caracterizind Rusia drept o natiune cu "o democratie si cu drepturile omului limitate".

Diplomatia germana continua insa politica prorusa promovata de fostul cancelar Gerhard Schröder, atit timp cit este condusa de Frank Walter Steimeier, fostul sef de cabinet al lui Schroeder. Adept al echilibrului in relatia cu Moscova si Washingtonul, Steinmeier a elaborat deja un program care recomanda crearea unei legaturi "ireversibile" intre UE si Rusia, incluzind si executarea unor operatiuni militare comune si infiintarea unei zone de liber-schimb .