Interviu cu Patrick Minford, consilier economic al guvernului Thatcher

Profesorul Anthony Patrick Minford a fost unul dintre strategii guvernului Thatcher, cel care a implementat, poate, cele mai drastice reforme din istoria Marii Britanii. El considera ca in perioada celor zece ani de reforme dure au existat si batalii pierdute in lupta cu inflatia, fiindca au avut loc si devieri de la planul prestabilit, dar important este ca razboiul a fost castigat.

Patrick Minford a predat la mai multe universitati britanice, cum ar fi cele din Manchester si Liverpool si a sustinut conferinte de o parte si de cealalta a Atlanticului. In prezent profesor de economie aplicata la Universitatea din Cardiff, Minford este autorul a numeroase studii, carti si articole de presa care-l recomanda drept unul dintre cei mai influenti si respectati economisti din Regatul Unit.

Pentru serviiciile aduse, regina Marii Britanii l-a distins in 1996 cu Ordinul Imperiului Britanic in rang de comandor (CBE - Commander of the British Empire).

In interviul acordat revistei "Saptamana Financiara", profesorul Patrick Minford sustine ca in tarile in care populatia nu este constienta de consecintele inflatiei sunt exercitate presiuni sociale asupra politicienilor pentru reducerea dobanzilor si cresterea deficitelor bugetare in vederea asigurarii scaderii somajului si a cresterii economice. Acest lucru poate influenta oamenii politici sa puna presiune pe banca centrala si pe ministerul finantelor. Din pacate, asemenea politici au numai un efect temporar asupra somajului si cresterii economice, fiindca efectul pe termen lung este doar o inflatie mai ridicata.

In Europa Centrala si de Est strategiile energetice sunt utilizate ca motivatie pentru suspendarea privatizarii in domeniu. Credeti ca statul poate avea un rol pozitiv in procesul de alocare a resurselor?

Nu. Statul nu are niciun rol in procesul de productie deoarece aici este nevoie de eficienta. Iar asta poate fi cel mai bine realizata de manageri care nu sunt implicati politic. Daca ar exista totusi un temei strategic pentru implicarea statului in productie, acesta ar trebui sa faca obiectul unei dezbateri publice. De asemenea, restrictiile ar trebui impuse transparent sectorului privat.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.