Zeci de mii de venezuelani au iesit in strada duminica pentru a protesta fata de decizia presedintelui Hugo Chavez de a inchide un canal de televiziune de opozitie. Chavez a acuzat respectivul post, RCTV, de sprijinirea unei incercari de lovitura de stat impotriva sa, in 2002. Presedintele de stinga a ajuns chiar sa declare ca posturile de televiziune, care se afla in mare parte sub controlul mogulilor de presa potrivnici lui, ar fi "calaretii Apocalipsei".

Chavez a promis ca nu va mai reinnoi licenta de emisie a canalului RCTV, ce urmeaza sa expire la 27 mai, deoarece promoveaza "imoralitatea" prin telenovelele difuzate. In locul acestui post foarte popular va fi infiintat un canal de stat, care sa promoveze valorile "revolutiei bolivariene" introduse de Chavez.

Chavez a fost reales anul trecut cu o majoritate impresionanta si inca se bucura de sprijinul a 60% dintre venezuelani, datorita promisiunii de a investi banii cistigati din petrolul venezuelan in ajutoare sociale. Sondajele arata insa ca 70% dintre venezuelani se opun inchiderii postului RCTV. Este adevarat ca majoritatea celor chestionati s-au declarat mai ingrijorati de pierderea telenovelelor favorite decit de ingradirea dreptului la libera exprimare.

Chavez acuza RCTV ca, in timpul tentativei de lovitura de stat din 2002, condusa de armata, in timp ce el chema lumea la contraofensiva, RCTV difuza desene animate si filme, ignorind apelurile presedintelui.