Presedintele Bashar al-Assad a formulat, pentru prima oara, un angajament ferm in privinta plecarii militarilor sai, precum si a agentilor serviciilor siriene de informatii.

Siria s-a angajat sa-si retraga complet trupele si agentii serviciilor de informatii din Liban, intr-o operatiune desfasurata in doua etape - precizeaza un comunicat al Natiunilor Unite dat publicitatii simbata, imediat dupa intrevederea dintre presedintele sirian Bashar al-Assad, si emisarul ONU Terje Roed-Larsen. In cursul acestei intilniri, considerata de Roed-Larsen drept "istorica", Assad a formulat pentru prima oara un angajament ferm in privinta retragerii din Liban, conform unui calendar exact.

"Presedintele mi-a oferit date precise", a declarat emisarul, adaugind ca astazi ii va prezenta secretarului general al Natiunilor Unite, Kofi Annan, detalii ale planului trasat de Assad. "Presedintele sirian mi-a spus ca a fixat un calendar pentru retragerea totala a trupelor si serviciilor de informatii din Liban, a spus Roed-Larsen. Intreg personalul militar, precum si membrii serviciilor siriene de informatii din Liban se vor afla la frontiera la sfirsitul acestei luni. O mare parte dintre acestia vor trece granita, in Siria, chiar inainte de inceputul lui aprilie", a mai afirmat emisarul ONU.

Intre timp, publicatia "Washington Post" a dezvaluit ca sirienii au promis sa-si retraga o treime din trupele stationate in Liban pina la sfirsitul lunii, intr-o prima etapa a operatiunii anuntate de Damasc.

Citind surse ale administratiei americane si diplomati ai ONU, ziarul mai sustine ca o comisie libanezo-siriana se va reuni pe 7 aprilie, pentru a stabili cu exactitate data retragerii finale.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.