Egiptul a ajutat regimul lui Saddam Hussein sa produca arme chimice, in anii ’80. Socanta informatie apare intr-un raport CIA, dat publicitatii de curand. Potrivit documentului, autoritatile de la Cairo au furnizat Irakului atat materii prime, cat si specialisti, pentru a-si duce la bun sfarsit programul de inarmare chimica.

O parte din armele produse astfel au fost folosite de Saddam Hussein, in timpul razboiului iraniano-irakian, de la sfarsitul anilor ’80. Este primul raport CIA care da date explicite referitoare la acest aspect. Oficialii americani au mai acuzat si in trecut Egiptul de colaborare cu regimul lui Saddam, insa, pana acum, aceasta complicitate nu era sustinuta de documente. Informatiile din raport au fost confirmate si de unii fosti inspectori ONU pentru dezarmare, care au activat in Irak la inceputul anilor ’90. Autoritatile de la Cairo au negat insa vehement toate acuzatiile.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.