In fiecare an sunt produse si vandute opt milioane de pistoale si pusti, plus un numar halucinant de gloante, suficiente ca intreaga umanitate sa fie ucisa de doua ori. Rezultatul acestei statistici a groazei? Un om moare impuscat, la fiecare minut. De la an la an, la nivel global, piata vanzarilor de armament se extinde, acoperind toate continentele. Daca SUA, Rusia, Marea Britanie, Franta si Germania acopera 82% din exporturile mondiale, pe lista celor mai puternice industrii de armament s-au adaugat, in ultimii ani, Italia, Brazilia, India sau Africa de Sud.

Andrea Barolini, laureat in Jurnalism si Comunicare la Universitatea Tor Vergata din Roma, a aratat, intr-un studiu publicat in revista "Valori" (una dintre cele mai autorizate publicatii italiene care trateaza probleme complexe legate de lumea financiar-economica) ca Italia are una dintre cele mai avansate legislatii referitoare la detinerea, producerea si exportul de arme. insa la inceputul anului trecut, a fost emisa in mare graba Legea nr. 49, prin care se urmarea "garantarea sigurantei pe timpul Olimpiadei de iarna de la Torino", ce urma sa aiba loc in luna februarie. intamplator sau nu, in textul legii a fost inserat un articol ce modifica un vechi decret, din 1931, prin care se interzicea detinerea, fara licenta ministeriala, de arme de razboi, munitie, uniforme militare si alte echipamente analoage. Legea de astazi permite, in schimb, cu licenta de fabricatie, "dezvoltarea activitatilor comerciale conexe si repararea armelor produse". Barolini este de parere ca articolul inserat intr-un mod foarte discret a reprezentat o adevarata "revolutie" in domeniu, astfel ca mai multe firme importante din sector, cum ar fi cea austriaca "Glock" (producatoarea celebrelor pistoale cu acelasi nume) iau in calcul posibilitatea deschiderii unor filiale pe teritoriul italian, data fiind permisivitatea legala din domeniu.

Insurgentii irakieni trag cu pistoale Beretta

Articolul in cauza, inserat in Legea 49, a reprezentat un "cadou" si pentru Ugo Gussalli Beretta, proprietarul companiei omonime, care produce pistoalele cu acelasi nume, ce intra in dotarea Politiei de Stat italiene. insa Beretta trebuie sa faca fata unei acuzatii, potrivit careia ar fi furnizat arme luptatorilor de gherila irakieni. Dupa cum sustin procurorii din Brescia care ancheteaza cazul, totul a inceput in februarie 2003, cand ministerul de interne italian a cedat fabricii lui Beretta 44.926 de pistoale, clasificate ca "scoase din uz si inutilizabile din cauza folosintei indelungate". Beretta le-a reconditionat, desi nu avea licenta necesara repararii armelor. Pentru a-si acoperi ilegalitatea, Beretta a "vandut" pistoalele unei firme britanice, Heltston Gunsmith, un nume cunoscut in domeniu, care avea toate licentele necesare unor asemenea activitati. De aici, urma celor 44.926 de pistoale Beretta 92S se pierde, ele fiind regasite ulterior pe teritoriul irakian, in mainile politistilor din Bagdad, dar si in cele ale luptatorilor de gherila din gruparea Al Zarqawi. Surprinzatoarea descoperire a fost facuta de militarii contingentului italian din Irak, care, evident, au alertat autoritatile de la Roma.

Pistoale "anonime"

Pe parcursul anchetei, procurorii au mai avut parte si de alte surprize. Cu ocazia cercetarilor, au fost descoperite, intamplator, 15.478 de pistoale semiautomate, bine ascunse de priviri indiscrete, in unele depozite ale fabricii. Nu aveau seria stantata, erau "anonime", dupa cum au evaluat judecatorii mai tarziu, ceea ce i-a facut pe anchetatori sa ia ca probabila varianta ca urmau sa fie vandute pe sub mana. si, cum deja exista precedentul Irak, autoritatile au presupus ca si aceste pistoale aveau o destinatie mai putin "oficiala". Procesul intentat firmei Beretta este inca in curs de desfasurare.

2006, anul vanzarilor-record

Rete Italiana Disarmo este cea mai puternica organizatie nonguvernamentala din Peninsula care monitorizeaza fabricarea si exportul de arme. Recent, ea a dat publicitatii un raport, in care isi exprima ingrijorarea fata de amploarea fara precedent pe care au luat-o vanzarile de arme din aceasta tara. "Exporturile de arme din 2006 detin un trist record, acela de a fi cele mai consistente din ultimii 15 ani incoace", se poate citi in document. "Guvernul Prodi si-a luat angajamentul de a se implica intr-un control mai strict al industriei de armament, dar pana in prezent nu a fost facut niciun pas concret", considera organizatia. Astfel din date reiese ca, fata de 2005, sumele obtinute de stat pentru licentele de export au crescut in 2006 cu 60%.

Statele Unite prefera armele italienesti

Pe primul loc al beneficiarilor industriei de armament italiene raman SUA, carora li se furnizeaza, in primul rand, flota de elicoptere prezidentiale (realizata de MV Agusta, cea mai importanta companie aeronautica din Peninsula).

In afara de aparatele de zbor, America mai importa din Italia bombe, rachete, pusti-mitraliere, nave de razboi, explozivi si arme automate de orice calibru, in valoare de peste 350 de milioane de euro anual. Urmeaza apoi Emiratele Arabe Unite, care, in 2006, au cumparat arme italienesti in valoare de 338 milioane de euro.

Un alt client important al italienilor este (surprinza­tor sau nu) Austria, care a platit, anul trecut, 152 de milioane de euro pentru arme si echipamente. Alti destinatari sunt tarile NATO, dar si zonele "fierbinti" precum Orientul Mijlociu sau unele tari africane, intre care Nigeria, care a fost aprovizionata cu arme italienesti in valoare de 75 de milioane de euro.