Fostul ministru al apararii de la Chisinau, arestat

Procuratura Generala a Republicii Moldova a confirmat, simbata, arestarea lui Valeriu Pasat, fost ministru al apararii si fost director al Serviciului de Informatii si de Securitate (SIS) al Republicii Moldova, transmite agentia Rompres. Valeriu Pasat a fost arestat vineri, 11 septembrie, la sosirea sa pe aeroportul international din Chisinau, unde tocmai sosise de la Moscova.

Fostul ministru al apararii este acuzat ca a adus mari prejudicii Republicii Moldova prin vinzarea ilicita, in 1997, catre SUA a 21 de avioane MiG-29, potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale. Comunicatul precizeaza ca retinerea lui Valeriu Pasat nu are nici o legatura cu activitatea acestuia de consilier al presedintelui concernului energetic rus RAO EAS, Anatoli Ciubais. Valeriu Pasat va fi pus sub acuzare in urmatoarele zile.

Vinzarea celor 21 de avioane MiG-29 a avut loc pe baza unui contract semnat de Valeriu Pasat in perioada in care acesta era ministru al apararii, operatiunea facind ulterior obiectul mai multor anchete. In urma vinzarii, se pare ca Republica Moldova a primit numai 80 milioane de dolari, iar jumatate din aceasta suma nu ar fi intrat niciodata in conturile tarii.

Voronin plateste polite

Unii observatori de la Chisinau cred insa ca arestarea lui Valeriu Pasat ar putea fi legata si de campania desfasurata de acesta impotriva Partidului Comunistilor din Republica Moldova, cistigator al recentelor alegeri. Pasat a condus Ministerul Apararii in perioada 1997-1999, iar intre 1999 si 2002 s-a aflat in fruntea SIS.

Dupa venirea comunistilor la putere, in 2001, Valeriu Pasat era considerat unul dintre colaboratorii apropiati ai actualului presedinte Vladimir Voronin. Cu timpul, intre cei doi au intervenit insa anumite divergente, el fiind in cele din urma demis din functia de director al SIS de Voronin. Fostul ministru a plecat atunci la Moscova, unde a primit postul de consilier pentru relatii externe al presedintelui concernului rus RAO EAS, Anatoli Ciubais.

Acest pas al lui Pasat a coincis cu inrautatirea relatiilor dintre Chisinau si Moscova. Valeriu Pasat a fost unul dintre organizatorii Congresului muncitorilor moldovenilor, care s-a desfasurat la Moscova cu putin timp inainte de scrutinul din 6 martie, si care a generat critici din partea actualei puteri de la Chisinau. Oficial, Pasat venise la Chisinau sa-si vada tatal bolnav, insa, conform altor surse, el trebuia sa participe, simbata, la sedinta Blocului Moldova Democrata, formatiune pe care ar fi sprijinit-o in campania electorala.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.