Ministrul rus al Apararii, Serghei Ivanov, i-a dat de inteles recent omologului sau american Donald Rumsfeld ca Administratia de la Moscova ar putea relua programele de inarmare nucleara inghetate la sfarsitul Razboiului Rece. La o intrevedere pe care au avut-o in luna ianuarie la Washington, Serghei Ivanov l-a intrebat pe Donald Rumsfeld cum ar vedea o retragere a Federatiei Ruse din Tratatul Fortelor Nucleare cu Raza Intermediara, relateaza ziarul Financial Times.

Aceasta dezvaluire despre convorbirea celor doi ministri a fost data publicitatii de oficiali din cadrul Pentagonului, mentioneaza Financial Times. Sursa de la Pentagon, nedezvaluita de Financial Times, mentioneaza ca ministrul rus al Apararii, Serghei Ivanov, a fost extrem de interesat de modalitatea in care Statele unite ar reactiona la o eventuala masura a Rusiei de a se retrage din acest tratat de neproliferare a armelor nucleare.

Tratatul Fortelor Nucleare cu Raza Intermediara a fost semnat intre URSS si SUA in 1987, si stipuleaza ca nici una dintre parti nu are voie sa proiecteze si sa realizeze rachete cu raza intermediara de actiune care pot fi folosite sa transporte incarcaturi nucleare. Acordul interzice practic construirea de rachete care au intre 500 si 5500 de kilometri raza de actiune, iar in anul realizarii acordului URSS si SUA au distrus 2000 de astfel de arme. Conform articolului 15 al pactului, una dintre parti se poate retrage numai daca informeaza cealalta parte despre intentia sa cu jumatate de ani inainte de retragerea propriu-zisa.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.