Rusia a negat ca ar fi organizat atacurile cibernetice asupra paginilor de internet ale unor institutii guvernamentale si de presa din Estonia.

Autoritatile estoniene afirma insa ca primul val de atacuri- cel putin- ar fi venit dinspre computere ale administratiei guvernamentale si prezidentiale ruse.Estonia este cea mai avansata tara intre cele foste sovietice in domeniul tehnologiei informatiei astfel ca atacurile cibernetice la multe din paginile de internet importante au provocat pierderi financiare considerabile.

Durata si intensitatea atacurilor cibernetice asupra Estoniei sunt o indicatie clara ca e vorba de atacuri intentionate si bine organizate.E vorba de atacuri repetate asupra unor pagini de internet, atat de dese incat serverele pe care sunt gazduite paginile nu mai fac fata.

Conotatie politica

Intre tintele acestor atacuri cibernetice se numara ministerele apararii si de externe din Estonia, mai multe ziare importante si banci.In unele cazuri, autoritatile au fost obligate sa blocheze accesul la servere celor din afara Estoniei pentru a preveni atacurile.

Directorul departamentului de securitate informatica de la ministerul estonian al apararii afirma ca atacurile cibernetice au evident o conotatie politica, dat fiind ca au fost atacate mai ales pagini de internet guvernamentale.El spune ca atacurile afecteaza foarte serios Estonia fiindca tara este foarte dependenta de internet.

"Estonia depinde in mare parte de internet fiindca se bazeaza foarte mult pe solutii din domeniul tehnologiei informatiei. in structurile guvernamentale totul e computerizat, nu exista documente pe hartie. Toate serviciile bancare se fac pe internet. Chiar si Parlamentul e ales prin intermediul internetului. Deci suntem foarte dependenti de serviciile de internet iar daca aceste servicii nu functioneaza adecvat, atunci suntem afectati economic", a precizat oficialul estonian.

Premierul Estoniei a acuzat franc Rusia pentru aceste atacuri.Expertii in domeniul tehnologiei informatiei afirma ca valul initial de atacuri cibernetice pare sa fi venit din structurile administratiei ruse dar ca va fi greu de stabilit exact cine le-a pus la cale.Ei afirma ca computerele dinspre care au venit atacurile se pot afla nu doar in tari diferite ci si pe continente diferite.Rusia are o comunitate mare de specialisti abili in crearea de virusi pentru computere dar oficialii rusi au respins acuzatiile Estoniei ca s-ar afla in spatele atacurilor recente.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.