Fostul procuror Vincent Bugliosi a analizat 21 de ani probele din dosarul asasinarii presedintelui John F. Kennedy si a stabilit ca Lee Harvey Oswald a actionat singur, aceeasi concluzie la care a ajuns si raportul oficial, acum 43 de ani, potrivit Reuters.
Bugliosi, care a fost avocatul acuzarii in procesul lui Charles Manson si si-a povestit experienta in bestseller-ul Helter Skelter, si care a scris si despre crima in care a fost implicat O.J. Simpson, spune ca alte cazuri palesc in fata asasinarii lui Kennedy, pe care o numeste 'crima secolului'. Cazul este atat de important incat fostul procuror a considerat ca merita 1.612 pagini de text si 1.128 de pagini de note, in total peste 1,5 milioane de cuvinte pe care le-a scris de mana si le-a dictat apoi secretarei sale care le-a batut la masina. Chiar si intr-o carte de trei ori mai groasa decat 'Razboi si pace' de Tolstoi, autorul recunoaste ca nu a ajuns niciodata la capatul probelor din dosarul JFK. El spera insa ca a respins in sfarsit infinitele teorii ale conspiratiei despre care spune ca au subminat increderea americanilor in autoritati.

'Am luat-o de la capat. Ce am descoperit a fost ca maldarul de dovezi din cazul asasinarii lui Kennedy nu are capat. Este un put fara fund. Am fost absorbit de abis', a spus Bugliosi intr-un interviu despre cartea sa 'Reclaiming History: The Assassination of President John F. Kennedy'. 'Este cea mai captivanta poveste spusa vreodata', spune el despre caz, care a fost o obsesie personala din 1986. Toate eforturile sale au produs aceeasi concluzie ca si Comisia Warren, care a investigat cazul la origine: Lee Harvey Oswald a comis fapta singur. Un sondaj Gallup din 2003 arata ca 75% dintre americani resping aceasta concluzie, dar Bugliosi spera ca va inclina balanta, in detrimentul sustinatorilor teoriei conspiratiei, ca Oliver Stone, al carui film din 1991, 'JKF', sugereaza ca trei lunetisti profesionisti l-au omorat pe Kennedy ca parte a unei conspiratii la nivel inalt pentru a intensifica implicarea SUA in razboiul din Vietnam. 'Din acest moment, niciun om normal nu mai poate lua in serios afirmatiile ca Kennedy a fost ucis de CIA, Fidel Castro, mafie, sovietici, vietnamezi, petrolisti din Texas sau de vicepresedintele sau, Lyndon B. Johnson', scrie 'The Los Angeles Times'.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.