Presedintele ales al Frantei, Nicolas Sarkozy, preia astazi atributiile mandatului de la predecesorul sau, Jacques Chirac. Una dintre primele si cele mai importante indatoriri ale sale in functia suprema a statului francez o reprezinta numirea guvernului, dupa ce ieri-seara guvernul Villepin a demisionat. Daca functia de premier va fi ocupata de apropiatul lui Sarkozy, François Fillon, pentru restul ministerelor, Sarkozy prevede o deschidere catre celelalte partide ale politicii franceze. Noul presedinte a declarat ca vrea sa foloseasca ocazia oferita de alegerea sa pentru a rupe vechile bariere ideologice. Planurile sale contrazic ceea ce prevedea stinga franceza, dar si unii analisti, ca Sarkozy ar putea antagoniza scena sociala si politica franceza. Din contra, noul presedinte a decis sa intinda mina fostilor adversari.

Sarkozy va invita in guvern chiar si un reprezentant al socialistilor, pe Bernard Kouchner, intr-un post extrem de important: acela de ministru de externe. Se pare ca socialistul, fost ministru al sanatatii, cunoscut in strainatate in special pentru infiintarea organizatiei Médecins Sans Frontières, acceptase deja ieri oferta presedintelui de a face parte din guvern. Alaturi de socialist, in executiv se pare ca vor fi inclusi si trei reprezentanti ai partidului de centru, UDF, al fostului candidat la presedintie François Bayrou.

In rest, Sarkozy va include in executiv foarte putini membri ai guvernului din care a facut parte si el: doar trei. Este vorba despre Jean-Louis Borloo, Michèle Alliot-Marie (la interne, probabil) si Brice Hortefeux. Decizia noului presedinte de a acorda portofolii ministeriale membrilor altor partide i-a deranjat pe reprezentantii partidului condus pina luni de Sarkozy.