Ambasadorul Moscovei la ONU ameninta cu utilizarea dreptului de veto

Rusia si-ar putea utiliza dreptul de veto pentru a bloca adoptarea in Consiliul de Securitate ONU a proiectului de rezolutie pe tema independentei provinciei Kosovo, avertizeaza ambasadorul rus la Natiunile Unite, Vitali Ciurkin (foto), transmite Mediafax. "Un asemenea scenariu devine din ce in ce mai probabil", a declarat Vitali Ciurkin cu referire la posibilitatea utilizarii dreptului de veto.

"Incercam sa gasim o solutie diplomatica, dar nu putem gasi o asemenea solutie doar acceptand pozitia unor tari cu care suntem in dezacord", a spus Ciurkin. Proiectul de rezolutie, prezentat de Statele Unite si de tari membre UE, sustine planul propus de negociatorul ONU Martti Ahtisaari. Potrivit documentului, provincia Kosovo ar urma sa devina independenta, initial fiind sub supravegherea Uniunii Europene. Ciurkin a acuzat Occidentul ca impune termene artificiale pentru solutionarea unor chestiuni sensibile si aplica standarde duble. "Sigur ca vor mai fi discutii cu autorii acestui document, dar este clar ca proiectul de rezolutie contine prevederi care nu pot fi acceptate de noi", a confirmat si Mihail Kaminin, purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe.

Presedintele Parlamentului sarb pe faras

Coalitia de guvernare nou formata de la Belgrad se pregateste sa il inlocuiasca pe presedintele Parlamentului, ultranationalistul Tomislav Nikoloci. Premierul Voislav Kostunita, un nationalist moderat, si presedintele prooccidental Boris Tadici au fost de acord vineri cu formarea unei coalitii, dupa 16 saptamani de negocieri, spre multumirea guvernelor occidentale care se temeau de revenirea in forta a nationalistilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.