Partidul Republican, condus de premierul Serj Sarksian, s-a situat pe primul loc cu 32,8%, n alegerile parlamentare din Armenia, considerate ca un test al ataamentului fa de democraie al acestei ri.

Pe locurile urmatoare se claseaza Partidul Armenia Prospera, pro-guvernamental, cu 14,7% si Federatia Revolutionara Armeana, fosta componenta a coalitiei de guvernare, cu 12,7%.Principalele partide ale opozitiei, Partidul Statului de Drept si Partidul Patrimoniului au obtinut 6,8%, respectiv 5,8% din totalul voturilor valabil exprimate.

Electoratul era chemat sa aleaga cei 131 de deputati ai Adunarii Nationale, dintre care 41 sunt alesi prin scrutin majoritar uninominal, iar 90 pin scrutin proportional de lista.Reprezentantii opozitiei sustin ca alegerile au fost "grosolan falsificate".Potrivit misiunii de observatori a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), desfasurarea alegerilor a dovedit o ameliorare fata de trecut, conformandu-se in mare cerintelor internationale.

Este al patrulea scrutin parlamentar de al obtinerea independentei. Potrivit observatorilor straini, precedentul scrutin din 2003 nu s-a conformat standardelor democratice.

Test crucial

Mai multe tari occidentale au avertizat asupra unor consecinte serioase, in caz ca Armenia nu-si amelioreaza standardele democratice.In cazul dovedirii fraudei, Armenia ar putea pierde un ajutor de dezvoltare de peste 200 de milioane de dolari din partea Statelor Unite si relatii mai stranse cu Uniunea Europeana.

OSCE va publica raportul sau duminica seara.Asistenta financiara este vitala pentru o tara mica, saraca si izolata cum este Armenia.Debutul campaniei electorale a fost marcat de o serie de atacuri violente. De asemenea au existat suspiciuni de mituire a unor alegatori,Armenia a purtat un razboi nedecis cu Azerbaijanul vecin cu privire la enclava majoritar armeana Nagorno Karabah, de pe teritoriul acesteia, la inceputul anilor '90.

Erevanul are in continuare relatii incordate cu Turcia, iar in cursul saptamanii a iritat OSCE, refuzand sa acorde vize pentru opt observatori din Turcia in cadrul misiunii de monitorizare care cuprinde 400 de persoane.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.