Autoritatile de la Tbilisi vor cu orice pret sa scape de militarii rusi desfasurati in Georgia. In urma cu sase ani, Moscova se obliga, printr-un acord semnat la Istanbul, sub egida OSCE, sa evacueze doua din cele patru baze de pe teritoriul Georgiei, lucru pe care l-a respectat pana in prezent, si sa stabileasca un calendar de retragere a celorlalte doua, care nu s-a concretizat inca.

Beneficiind si de sprijin american - in Congresul SUA exista deja voci care cer solutionarea problemei prezentei fortelor rusesti pe teritoriul georgian -, autoritatile georgiene au decis sa intensifice presiunile asupra Moscovei. Joi, Parlamentul georgian a adoptat o rezolutie care someaza Rusia sa evacueze, pana la 1 ianuarie 2006, bazele militare de pe teritoriul sau.

Dupa 1 ianuarie 2006, bazele rusesti vor deveni ilegale. Legislativul a cerut Guvernului georgian ca, pana la 15 mai, sa pregateasca un set de masuri ce vor fi aplicate in cazul in care cele doua tari nu vor ajunge la un acord cu privire la un calendar concret al retragerii, acceptat si de partea georgiana. Astfel, Georgia ar putea sa nu mai acorde vize militarilor rusi si nu va mai permite intrarea pe teritoriul sau a transporturilor de combustibili si a materialelor necesare activitatii bazelor rusesti, cu exceptia situatiei in care acestea vor fi necesare evacuarii trupelor.

Tot joi, Rusia s-a declarat pregatita sa isi retraga fortele din Georgia in trei sau patru ani, ceea ce reprezinta un progres, tinand cont de faptul ca initial insistase pe o perioada intre sase si sapte ani. Analistii de la Moscova sunt chiar mai optimisti, un reprezentant al Institutului rus de studii strategice fiind de parere ca Rusia ar putea accepta retragerea bazelor chiar mai repede de trei ani, deoarece, din punct de vedere militar, ele sunt practic inutile.

"Retragerea bazelor rusesti a devenit un obiect de schimb politic", apreciaza un expert al Institutului international de studii strategice din Londra, Oksana Antonenko, care sustine ca Moscova ar putea obtine angajamentul autoritatilor de la Tbilisi de a nu instala in Georgia baze NATO sau americane.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.