Militarii sirieni au evacuat aproape in totalitate Libanul * Siria urmeaza sa retraga si unitatile de informatii din Liban

Ultimele contingente de militari sirieni ramase inca in nordul Libanului au parasit ieri garnizoanele de pe teritoriul acestei tari, cu destinatia Siria, transmite Reuters. Mii de militari sirieni si sute de vehicule treceau ieri la pranz frontiera catre Siria, iar in cursul zilei de astazi era de asteptat ca intregul contingent sirian desfasurat in Liban sa fi parasit aceasta tara.

In cursul diminetii de ieri puteau fi observati militari sirieni stationati pe inaltimile Aley si in perimetrul Dhur Chueir, la est de Beirut, cum incarcau in camioane cu numar de Siria tehnica de lupta si obiecte personale, in vederea formarii convoiului militar de retragere din dispozitiv, relateaza Rompres. La multe camioane erau remorcate piese de artilerie si alte angrenaje de campanie specifice vietii militare. In noaptea de joi spre ieri, pe soseaua Beirut-Damasc au fost evacuate efective din garnizoana Baidar, aflata la 1600 m altitudine, pe colinele din imprejurimile capitalei libaneze.

Retragerea siriana din Liban a inceput acum patru zile, dar in afara de contingentul militar propriu-zis raman de evacuat mai ales cele noua unitati de agenti de informatii ai Siriei, care se afla inca desfasurate pe teritoriul libanez, in special la Tripoli, Akkar, Minye si Amyoun. Siria a pastrat aproximativ 14.000 de militari in Liban dupa razboiul civil din anii '70, si de atunci militarii sirieni au controlat permanent nordul Libanului.

Siria a fost nevoita sa accepte retragerea contingentului sau militar din Liban dupa criza internationala declansata o data cu asasinarea recenta a fostului premier libanez Rafic Hariri.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.