Un juriu federal a gasit vinovat un inginer american de origine chineza pentru ca a exportat Chinei tehnologie de aparare SUA, incluzand date despre un sistem care face submarinele sa nu poata fi detectate de radar.
Prietenii si colegii nu aveau nicio banuiala fata de Chi Mak, pe care il descriu ca fiind sclipitor si foarte muncitor. Procurorii federali l-au descris ca pe un abil agent chinez, care si-a creat o imagine de om cinstit ducand o viata modesta, in timp ce a vandut secrete SUA timp de doua decade. Guvernul l-a acuzat pe inginerul care detine cetatenia americana ca a luat mii de pagini cu documente ce contineau informatii secrete si le-a dat fratelui sau care le-a inmanat autoritatilor chineze. Mak a fost arestat in 2005 la Los Angeles, dupa ce agentii FBI i-au prins pe fratele si cumnata lui in timp ce se imbarcau intr-un zbor spre Hong Kong. Anchetatorii spun ca au gasit in bagajele lor CD-uri codificate care contineau documente despre sistemul de propulsie al submarinelor. Inginerul a reconoscut, in timpul procesului, ca a copiat documente secrete ale angajatorului sau si a pastrat copiile acasa, dar ca nu a crezut ca ar fi ilegal.

Juriul a conchis ca acuzatul a actionat ca un agent strain, a incercat sa exporte ilegal tehnologie si a depus marturie falsa FBI-ului. Mak risca pana la 45 de ani de inchisoare, iar sentinta se va da pe 10 septembrie. Sotia, fratele si alte rude ale lui Chi Mak vor fi judecati incepand cu 5 iunie.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.