Americanii si europenii anunta, la Zagreb, independenta provinciei Kosovo, aderarea Croatiei la NATO si deschiderea portilor UE catre Balcani.

Croatia va fi invitata sa adere la NATO in cadrul summit-ului de la Bucuresti, din 2008, a aratat, vineri, subsecretarul de stat al SUA, Nicholas Burns, in timpul summit-ului de la Zagreb al Pactului pentru Cooperare in Sud-Estul Europei. Burns a mai precizat ca usa NATO ramine deschisa si pentru celelalte state din regiune. "Summitul NATO de la Bucuresti este un proiect ambitios. La anul se va anunta o noua faza de extindere", a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu, prezent la Zagreb.

"Organul care lipseste din trupul Europei", a caracterizat presedintele Parlamentului European, Hans-Gert Poettering, Balcanii de Vest, subliniind dorinta UE de a integra statele din regiune. "Balcanii de Vest au apartinut dintotdeauna Europei, iar acum ne pregatim sa institutionalizam aceasta relatie", a mai aratat Poettering.

Independenta provinciei Kosovo a fost sustinuta deschis de catre SUA, in timp ce liderii UE prezenti la Zagreb si-au exprimat speranta ca planul ONU pentru Kosovo va fi adoptat in Consiliul de Securitate ONU "cu o voce unica", o aluzie la opozitia manifestata de Rusia. Oficialii UE au aratat ca Bruxelles-ul pregateste desfasurarea celei mai mari misiuni de mentinere a pacii in Kosovo, necesitind eforturi financiare mai mari decit misiunea similara din Bosnia-Hertegovina, ceea ce indica siguranta UE ca planul Ahtisaari va fi acceptat in Consiliul de Securitate.

Constituirea unui guvern moderat in Serbia a fost salutata de liderii occidentali intruniti la Zagreb. Din noul guvern fac parte Partidul Democrat, al presedintelui Boris Tadic si Partidul Democrat al Serbiei, condus de actualul premier, Vojislav Kostunica. In urma acordului dintre cele doua partide de orientare moderata, Kostunica isi va pastra postul de premier.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.