Premierul spaniol Jose Luis Zapatero l-a asigurat pe omologul sau roman, Calin Popescu Tariceanu, ca autoritatile de la Madrid vor rezolva in aproximativ doua luni problema muncitorilor straini care lucreaza ilegal in Spania, informeaza Rador. Cu ocazia Reuniunii internationale de la Madrid pe tema combaterii terorismului, cei doi oficiali au avut o intalnire, in cursul careia au discutat despre romanii plecati la munca in Spania. Acestia vor dobandi drepturi sociale si de rezidenta.

Executivul de la Madrid a adoptat inca de pe 6 februarie o hotarare care prevede acordarea drepturilor de munca, de rezidenta, de asigurari sociale si pentru accidente, dupa ce vor fi analizate cererile depuse de catre muncitori. Romanii sunt pe locul al doilea in ceea ce priveste aspiratiile de regularizare, 15% din cererile de intrare in legalitate in Spania, venind din partea lor.

Autoritatile spaniole vor analiza, de asemenea, cazierele judiciare ale celor care vor solicita drept de rezidenta. Se estimeaza ca operatiunea va fi incheiata in prima saptamana a lunii mai. Pana in prezent au fost eliberate aproximativ 120.000 de astfel de caziere pentru muncitorii romani, alte 20.000 de documente fiind in curs de verificare.

Inspectorii din Ministerul Muncii din Spania au inceput deja sa investigheze denunturile muncitorilor imigranti impotriva patronilor "pirati".


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.