Clopotele celor 650 de biserici din Madrid au sunat la unison ieri-dimineata, la ora locala 7.37, ora la care acum un an s-a produs atacul terorist din Gara Atocha.

La comemorarea oficiala a victimelor din parcul Retiro, inalti demnitari, printre care regele Mohammed al Marocului, presedintele afgan Hamid Karzai, secretarul-general al ONU Kofi Annan si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, s-au alaturat regelui Juan Carlos I si premierului Jose Luis Zapatero, venit la putere pe valul atentatelor de acum un an. 192 de maslini si cedri au fost plantati in parc, la cifra oficiala a victimelor fiind adaugat ofiterul fortelor speciale ucis dupa trei saptamani de la atentate, in timpul asaltului asupra unui presupus cuib de teroristi.

In parc au rasunat, dupa cele cinci minute de reculegere de la ora 12.00, acordurile "Cantului pasarilor", piesa pentru vioara a lui Pablo Casals. Pentru prima comemorare a atacului, Spania a decretat doliu national, cu toate serviciile publice si transportul in comun paralizate.

Comemorarea atacului in serie pus pe seama retelei Al-Qaida a coincis in mod simbolic cu primul edict de condamnare islamic ("fatwa") emis impotriva liderului retelei, Ussama bin Laden. Clericii musulmani din Spania l-au declarat pe Ussama "apostat care nu mai trrebuie socotit de nimeni musulman". Secretarul general al Comisiei Islamice din Spania, Mansur Escudero, a spus ca edictul a fost dat dupa consultari cu clerici musulmani din Maroc, Algeria si Libia.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.