Kremlinul incearca sa limiteze optiunile energetice ale Europei, cu doar o saptamina inainte de summitul UE-Rusia de la Samara.

Presedintele Vladimir Putin si-a inaugurat ieri vizita de o saptamina in Kazahstan si Turkmenistan, state care acopera tarmul estic al Marii Caspice si detin, impreuna cu Uzbekistanul, 5% din rezervele energetice mondiale. "Cooperarea cu Asia Centrala este una dintre prioritatile strategiei energetice a Rusiei", a declarat ministrul adjunct al industriei si energiei, Andrei Reus. Agenda liderului de la Kremlin prevede negocieri pentru un oleoduct care sa arunce in aer planurile de diversificare a resurselor energetice europene.

Turkmenistanul este principala tinta a vizitei lui Putin, care va propune construirea unei conducte de-a lungul tarmului caspic, care sa transporte gazul din Turkmenistan, via Kazahstan, pina in sudul Rusiei. "Toate partile sint gata sa discute aceasta chestiune", arata Andrei Reus. Putin vrea sa se asigure ca noul presedinte turkmen, Gurbanguly Berdymukhammedov, va mentine linia politica favorabila Moscovei, initiata de predecesorul sau, Saparmurat Niyazov, care a decedat in decembrie. Noul presedinte a fost curtat de companii occidentale, printre care Chevron, pentru a permite exploatarea rezervelor energetice ale tarii.

Discutiile cu presedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, fidel Rusiei, se vor concentra asupra constructiei unui gazoduct catre Rusia, care sa alimenteze o uzina ruseasca de procesare a hidrocarburilor, construita la granita kazaha. Se va negocia si construirea unei uzine de imbogatire a uraniului si infiintarea unor misiuni comerciale in Rusia si Kazahstan, a aratat Vitaly Savelyov, adjunctul ministrului rus al comertului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.