Ultimii detinuti politici de la Tiraspol vor fi eliberati la sfarsitul lunii in ciuda zvonurilor care dadeau eliberarea lor ca iminenta

Ultimii doi detinuti politici ai Grupului Ilascu - Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa, care zac de 15 ani in inchisorile regimului separatist transnistrean, nu vor fi eliberati inainte de inceputul lunii iunie, cand le expira termenul de detentie, a precizat pretinsul ministru de Externe al Transnistriei, Valeri Litkai, informeaza Rompres. Litkai a indicat ca Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa vor fi eliberati la expirarea celor 15 ani de detentie la care au fost condamnati de un tribunal transnistrean, pentru presupuse acte de terorism, in anul 1992.

Doar ziaristii i-au sprijinit pe prizonierii politici

Asa-zisul ministru de Externe al Tiraspolului si-a exprimat surprinderea ca "nici un stat, inclusiv Romania, nu s-a interesat de soarta celor doi detinuti". "Ni s-a creat impresia ca, in Romania, doar ziaristii se intereseaza de situatia acestora, in timp ce politicienilor si populatiei romane putin le-a pasat de Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa. Pur si simplu, au uitat de existenta lor!", a declarat Valeri Litkai. Ziarul ZIUA a declansat in iunie 2004 o campanie de presa pentru eliberarea ultimilor detinuti politici din Europa: Andrei Ivantoc, Tudor Petrov-Popa si Alexandru Lesco (care a fost eliberat la termen in iunie 2005).

Precizarile lui Litkai au venit in urma informatiei difuzate luni de publicatia Timpul din Chisinau si preluata de mass-media de pe ambele maluri ale Prutului privind posibila eliberare, in aceste zile, a lui Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa, la ordinul Moscovei. Senatorul roman Ilie Ilascu a declarat presei ca asemenea discutii s-au purtat recent la Strasbourg, dar ca nu crede ca acest scenariu se va implini.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.