Disidentul Bronislaw Geremek si-a pierdut mandatul european, nu si antisemitul Maciej Giertych, apropiat fratilor Kaczynski.

Seimul polonez a anuntat retragerea mandatului de europarlamentar pentru Bronislaw Geremek, fost membru marcant al Solidaritatii si ministru de externe, ca urmare a refuzului acestuia de a se supune noii legi a lustratiei. "Absenta declaratiei lui Bronislaw Geremek in termenul prevazut are drept consecinta incheierea mandatului sau de deputat european", se arata intr-o expertiza juridica publicata marti pe site-ul parlamentului.

Geremek a calificat legea lustratiei drept o incercare de a institui un "minister al adevarului" si o "politie a memoriei", lasind cetatenii fara aparare in fata campaniilor de defaimare si a limitarii libertatii de expresie. Toate grupurile politice din Parlamentul European, cu exceptia extremei drepte, s-au declarat pentru protejarea dreptului lui Geremek de a-si exercita mandatul democratic. "Refuzul sau de a semna se datoreaza unor considerente morale si nu politice. El se opune vinatorii de vrajitoare initiate in Polonia", a declarat eurodeputatul Graham Watson.

Opera a regimului fratilor Lech si Jaroslaw Kaczynski, legea lustratiei a fost criticata de Comisia Europeana, iar un oficial al PE a declarat ca unul dintre grupurile politice ar putea contesta legea la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.