Seful ultranationalistilor sarbi, Tomislav Nikolici, a fost ales presedinte al Parlamentului de la Belgrad, dupa esecul reformatorilor pro-europeni de a forma un nou guvern.

In timpul votului, Nikolici, liderul Partidului Radical sarb (SRS), al carui presedinte, Vojislav Seleli, a fost judecat la Haga pentru crime de razboi, a purtat la reverul sacoului insigna mai marelui sau. Alegerea lui ar fi fost imposibila fara sprijinul Partidului Democrat al Serbiei (DSS), al premierului demisionar Vojislav Kostunita, nationalist moderat. DSS a recurs la aceasta varianta dupa esecul discutiilor cu principala formatiune reformatoare a tarii, Partidul Democratic (DS), al presedintelui pro-european Boris Tadici, privind formarea unui nou cabinet in urma legislativelor din ianuarie, care nu au permis formarea unei majoritati clare. Desemnarea lui Nikolici "este inceputul unei noi radicalizari a Serbiei", a avertizat deputatul DS Dragan Sutanovac.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.