Ministrul energiei si Economiei din Bulgaria, Roumen Ovcearov, s-a autosuspendat simbata trecuta, la cererea premierului Serghei Stanisev. Ministrul a fost acuzat de a fi intervenit in desfasurarea unor anchete in cazuri de coruptie la nivel inalt.

Directorul Serviciului National de Anchete Judiciare, Anghel Alexandrov, a declarat ca Ovcearov isi gasise informatori in stafful investigatorilor, reusind sa afle cele mai recente evolutii in anchete. Ministrul cauta sa evite ca investigatorii sa ajunga sa il implice si pe el in cazurile de coruptie.

Obiectiile impotriva lui Ovcearov nu se opresc aici. Ministrul este acuzat de a fi acordat o serie de contracte importante, mai ales din domeniul energiei, fara a organiza licitatii. Un exemplu este acordarea contractului pentru construirea unui reactor al noii centrale nucleare de la Belene unei companii rusesti, in defavoarea uneia cehe, fara organizarea unei licitatii.

Ovcearov este considerat prea apropiat si de interesele companiilor rusesti. De altfel, de cind s-a autosuspendat si este in asteptarea unei clarificari a situatiei sale, ministrul a plecat intr-o deplasare oficiala la Moscova.

Bulgaria devine prea dependenta de resursele energetice ale Rusiei, a avertizat luni Geoffrey van Orden, fostul raportor al Parlamentului European pentru Bulgaria.