Fondurile de cheltuieli prevazute pentru anul viitor produc, ca in fiecare an, controverse intre statele membre.
Patru state "grele" ale Uniunii Europene au criticat proiectul de cheltuieli pentru bugetul pe anul 2008, pregatit de Comisia Europeana, chiar inainte de prima dezbatere asupra bugetului ce urma sa aiba loc ieri-seara. Germania, Franta, Marea Britanie si Olanda nu sint de acord cu cheltuirea sumei de 121,6 miliarde de euro anul viitor, reprezentind cu 5,3% mai mult decit suma cheltuita anul acesta, arata agentia olandeza de presa ANP, citata de EUobserver. Cu toate acestea, planul propus se inscrie in limitele stabilite pentru perioada 2007-2013.

Criticii considera ca, prevazind un buget mai mare decit va fi probabil nevoie, Comisia nu va fi motivata sa lucreze in mod eficient. Cu toate acestea, Delia Grybauskaite, comisarul lituanian pentru buget, a stabilit ca prioritati ale proiectului de buget propus saptamina trecuta eficienta si competitivitatea economica. 44,2% din bugetul pe 2008, adica 57,2 miliarde de euro, sint destinati "dezvoltarii durabile". Aceasta suma este chiar mai mare decit cea alocata Politicii Agricole Comune (56,3 miliarde de euro), domeniu ce absorbea pina anul acesta cele mai mari sume din bugetul european.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.