In Italia, persoanele care au afaceri ce depasesc valoarea de 15 milioane de euro ar putea fi oprite de la a candida.Apropierea dezbaterilor cu privire la posibilitatea adoptarii unei noi legislatii in acest sens a tensionat deja viata politica.

Noua lege a "conflictului de interese" l-ar afecta in mod direct pe fostul premier, Silvio Berlusconi, care este cel mai bogat om din Italia.Oponentii sai au sustinut mereu ca functiile de nivel inalt pe care le-a ocupat in viata politica erau incompatibile cu faptul ca Silvio Berlusconi e proprietarul unor mari trusturi de presa.

Silvio Berlusconi, care este acum liderul opozitiei din Italia, considera ca adoptarea legii "conflictului de interese" pe care o propune guvernul de la Roma, este echivalentul unui "asasinat politic" si ar fi dovada faptului ca politicienii de stanga doresc sa isi elimine cel mai puternic adversar.inca de la intrarea sa in viata politica, in 1993, fostul premier a fost criticat atat in Italia cat si in strainatate pentru ca era, simultan, si cel mai important om de afaceri din Italia si un politician de frunte.

Implicarea sa in piata media e una considerabila - in timpul mandatului controla direct sau indirect 6 din cele 7 retele nationale de televiziune.Iar in 2004, guvernul domnului Berlusconi a adoptat o lege care ii permitea sa isi pastreze functia politica si sa fie, in acelasi timp, proprietarul companiilor pe care le detine.

Singura restrictie era aceea de a nu administra vreuna din companii.Dar politicienii de centru stanga vor acum sa mearga ma departe.Daca legislatia pe care o propun va fi adoptata, in viitor, oamenii de afaceri bogati care vor dori sa intre in politica vor fi nevoiti sa renunte la afaceri.

Aceasta perspectiva a nascut deja reactii puternice, iar intreaga opozitie isi sustine, in mod categoric, liderul.Cu o majoritate fragila in Senat, premierul Romano Prodi stie deja ca va trebui sa isi foloseasca toate armele politice pentru ca o astfel de lege sa fie adoptata.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.