Parlamentul Turciei se reuneste pentru a discuta despre posibila modificare a Constitutiei care sa permita alegerea presedintelui prin vot direct, de catre electorat si nu de catre Parlament, asa cum se intampla in prezent.

Modificarea a fost propusa de Partidului Dreptatii si Dezvoltarii (AK, islamic), aflat la guvernare, ca o modalitate de a pune capat impasului privind alegerea presedintelui.Duminica, Parlamentul a esuat din nou in incercarea de a alege un nou presedinte.

Opozitia a boicotat scrutinul, acuzandu-l pe candidatul partidului de guvernamant, ministrul de externe Abdulah Gul, ca ar promova politici islamiste.Abdulah Gul si-a retras candidatura. Partdul Dreptatii si Dezvoltarii crede ca daca presedintele ar fi ales prin vot direct, candidatul sau ar castiga.

Potrivit corespondentului BBC in Turcia, guvernul va incerca sa obtina modificarea Constitutiei, inainte ca Marea Adunare Nationala sa se dizolve in vederea alegerilor generale anticipate din luna iulie.AK are sprijinul Partidului Patriei pentru schimbarea modului de scrutin, cele doua partide avand impreuna peste 2/3 dintre deputati, majoritatea necesara amendarii Constitutiei.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.