Cum sa se comporte un cowboy texan, fie el si locatar la Casa Alba, in prezenta unei regine? La aceastã intrebare au incercat sa raspunda de urgenta specialistii serviciului de protocol al presedintiei SUA, decisi sã-l cizeleze pe George W. Bush inaintea marelui banchet de aseara, organizat in cinstea suveranei britanice, Elisabeta a II-a, aflata in vizita de stat in America.

Dupã cum se stie, Bush jr. este un personaj mai degrabã nonconformist, care nu se sfieste sã vorbeascã uneori cu gura plinã sau sã-si urce picioarele obosite pe masã. Asa cã servicul de protocol a apelat la Amy Zantzinger, un cunoscãtor al fineþurilor in materie de comportament aristocrat, acesta angajandu-se sã-l inveþe pe liderul american cateva reguli obligatorii in relaþia cu musafira sa. si specialistii Departamentului de Stat au elaborate rapid o sumã de "Do" and "Don’t", conþinutul brosurii fiind pãstrat cu strãsnicie departe de ochii presei.
"New York Times" a reuºit sã afle totusi cateva, cum ar fi, de pildã, impunerea formulei "Your Majesty", pentru adresare. Potrivit publicatiei citate, presedintele Bush ar fi fost instruit ca in niciun caz sã n-o apuce pe reginã de manã, pentru un salut tipic… republican.

De asemenea, gazda a invãtat cã, atunci cand suverana pune furculita pe farfurie, nimeni nu mai are voie sã mãnance, chiar dacã nu s-au terminat de servit toate cele cinci feluri prevãzute.

Brosura scrisã de diplomati mai arãta cã Elisabeta a II-a nu poate fi prinsã de umãr pentru un "masaj prietenesc", aºa cum i-a aplicat George W. Bush cancelarului german Angela Merkel la o reuniune G-8. Dineul exlusivist de asearã - la care au fost invitate numai 134 de persoane, alese pe spranceanã- a fost primul si probabil ultimul de acest fel pe care Bush jr. il dã la Casa Albã. De aceea, se presupune cã nu l-a incomodat prea rãu fracul obligatoriu, desi gazda pledase zadarnic pentru mult mai comodul smoking.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.