Partidul Laburist, aflatla guvernare in Marea Britanie, a suferit pierderi importante in alegerile regionale din Scotia si tara Galilor, precum si in alegeri locale in Anglia si Scotia, desfasurate joi.

Laburistii, condusi de premierul Tony Blair, risca sa fie depasiti, pentru prima oara in peste 50 de ani, de Partidul National Scotian (SNP), care sustine independenta.

inaintea deciderii ultimelor sapte mandate, SNP are 45 de mandate, fata de 43 ale Laburistilor, din totalul de 129.

in Adunarea tarii Galilor, Partidul Laburist ramane cel numeros, dar nu va mai dispune de majoritatea absoluta, avand 26 de mandate din 60, cu trei mai putine decat in 2003, mandate castigate de Partidul National Galez - Plaid Cymru, care acum 15 mandate.

Iar in Anglia, Laburistii au pierdut net aproape 500 de consilieri locali, fiind surclasati de Partidul Conservator.

O proiectie facuta de BBC pe baza rezultatelor, arata ca in cazul unor alegeri parlamentare rezultatul de joi ar da Partidului Conservator 41% din voturi, Partidului Laburist 27% si Partidului Liberal Democrat 26%.

Rezultatul Laburistilor nu este insa atat de catastrofal pe cat preziceau sondajele de opinie, fiind in usoara ameliorare fata de alegerile locale de anul trecut din Anglia, cand obtinuse 26%, un minim istoric.

Este ultimul scrutin national in care Partidul Laburist este condus de premierul Tony Blair, care a anuntat ca se va retrage, probabil saptamana viitoare, dupa 10 ani in functie.

Se asteapta ca functia de prim ministru sa fie preluata de ministrul de finante al ultimilor zece ani, Gordon Brown.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.