Moscova a sistat livrarea de produse petroliere catre micul stat baltic ca urmare a mutarii monumentului Armatei Rosii * NATO si UE sar in apararea Tallinnului

Moscova apeleaza la constrangeri energetice in disputa cu Tallinnul, generata de mutarea recenta a unui monument dedicat Armatei Rosii din centrul Capitalei estone. NATO si UE fac front comun in favoarea Estoniei, solicitand Rusiei aplanarea conflictului si protejarea personalului diplomatic detasat in Capitala rusa.

Autoritatile moscovite au dispus, miercuri, reconfigurarea traseului urmat de hidrocarburile rusesti destinate exportului, in vederea evitarii teritoriul eston. Caile ferate ale Rusiei au sistat transportul feroviar de produse rafinate prin Estonia, explicand ca aceasta masura se impune prin necesitatea efectuarii unor lucrari de reparatie la un tronson al caii ferate ruso-estone. Exportatorii rusi au afirmat, la randul lor, ca livrarile de petrol si produse rafinate prin Estonia au fost suspendate, in conditiile in care Caile ferate ale Rusiei refuza, incepand de miercuri, sa le inchirieze vagoane de marfa.

Conform Reuters, exportatorii rusi nu au stabilit nici calendarul livrarilor de petrol spre Estonia pe luna mai. Astfel, Estonia ar putea fi privata de nu mai putin de 900.000 de tone de petrol si produse petroliere, noteaza Rompres, in contextul in care aproximativ un sfert din hidrocarburile si produsele rafinate rusesti tranziteaza teritoriul statului baltic, cu destinatia Europa. In paralel, Serviciul federal al Rusiei pentru protectia consumatorului (Rospotrebnadzor) si-a intensificat controalele la produsele alimentare importate din Estonia, marfurile estoniene fiind deja boicotate pe piata rusa.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.