Noua echipa a presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, formata din 25 de membri, cate unul pentru fiecare stat al Uniunii Europene, si-a preluat ieri functiile, pentru un mandat de cinci ani.
Noua Comisie Europeana s-a instalat la Berlaymont, cladirea din Bruxelles unde functioneaza executivul comunitar, dupa ce europarlamentarii i-au acordat joi votul de investitura si vineri statele membre au validat-o oficial. Parlamentul European si-a exprimat sprijinul fata de noua comisie cu 449 voturi pentru, 149 impotriva si 82 de abtineri, dupa ce Barroso fusese nevoit sa inlocuiasca doi comisari, criticati de europarlamentari.Numai ca situatia este inca tensionata. Comisarul insarcinat cu concurenta, olandeza Neelie Kroes, considerata prea apropiata de mediile de afaceri pentru un astfel de post, ramane in colimatorul a numerosi eurodeputati, in special de stanga si centristii francezi din UDF. De asemenea, vicepresedintele francez al noii comisii, Jacques Barrot, comisar pentru transporturi, a respins ieri acuzele formulate in ajun de eurodeputatul liberal britanic Graham Watson, seful grupului democrat si liberal din Parlamentul European, care ceruse demisia noului comisar francez pe motiv ca nu a informat instantele europene de procedura judiciara care a vizat partidul sau (CDS) in Franta la finele anilor '90, cand fusese unul din lideri. Desi comisia, vizata inca din prima zi a intrarii sale in functiune de punerea in cauza a reprezentantului francez, a recunoscut ca Jose Manuel Durao Barroso "ar fi preferat sa fie la curent" cu situatia lui Barrot, l-a sustinut in continuare.Asa cum a afirmat in repetate randuri, Barroso a repetat si ieri ca principala sa prioritate va fi reforma economica a UE, stimularea competitivitatii si a cresterii locurilor de munca, aplicarea unui model social european modern, combinand "dinamismul economic cu solidaritatea si justitia sociala". Pe timpul mandatului Comisiei Barroso, statele UE urmeaza sa ratifice Constitutia Europeana, pe cale parlamentara sau prin referendum, si urmeaza sa incheie actualul proces de extindere prin aderarea Romaniei si Bulgariei.

Romania Libera

Sursa: Romania LiberaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.