Dupa amenintarile cu nationalizarea companiilor din telecomunicatii si energie, presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a gasit o modalitate "specifica" pentru a sarbatori Ziua Internationala a Muncii: tara sa se va retrage din cadrul unor institutii precum Banca Mondiala si Fondul Monetar International.

Motivul? La mintea cocosului: acestea au pus umarul la saracirea Americii de Sud. Ministrul de finante venezuelean Rodrigo Cabezas a fost insarcinat deja sa inceapa procedurile formale de retragere a prezentei tarii pe langa marile foruri financiare ale lumii. Anuntul a fost facut de presedintele venezuelean ieri, relateaza BBC.

ORINOCO. Hugo Chavez a mai decis sa treaca in proprietatea statului Centura Orinoco, o zona situata in bazinul fluviului cu acelasi nume, foarte bogata in fabrici si instalatii de rafinare a petrolului. Acestea erau detinute, in marea lor majoritate, de firme precum Chevron, Exxon Mobil, British Petroleum, ConocoPhilips, iar negocierile pentru stabilirea cuantumului pachetelor de actiuni sunt in plina desfasurare, relateaza BBC.

"Sa nu incerce cineva sa abuzeze de increderea noastra. stim exact cat costa fiecare metru de conducta, fiecare instalatie, fiecare investitie facuta", a declarat presedintele statului, citat de Washington Post, dupa ce ministrul finantelor a fost mandatat sa porneasca discutiile de achizitionare ale companiilor din Centura Orinoco. Primul intre venezueleni a mai anuntat ca planuieste crearea unei Banci a Sudului, care sa fie finantata din afacerile cu petrol si care sa implementeze proiecte de dezvoltare pentru America Latina.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.