Trupele SUA vor preda autoritatilor irakiene controlul asupra unei inchisori care a pus in dificultate Administratia Bush.

Trupele americane sint de acord sa predea noilor autoritati irakiene controlul asupra inchisorii Abu Ghraib. Ministrul irakian pentru drepturile omului, Bahtiar Amin, a declarat publicatiei "The Guardian" ca SUA si-au dat acordul sa se retraga din patru centre de detentie, inclusiv din Abu Ghraib, inchisoarea in care maltratarile detinutilor irakieni au provocat un scandal international extrem de stinjenitor pentru administratia Bush, chiar inaintea alegerilor prezidentiale americane de anul trecut.

De asemenea, a spus ministrul, o inchisoare controlata de britanici in sudul tarii va fi predata irakienilor. Amin a declarat ca i-a solicitat generalului William Brandenburg, comandantul centrelor americane de detentie din Irak, sa treaca sub controlul oficialitatilor din Bagdad toate inchisorile aflate pe teritoriul irakian. Acest transfer de autoritate va avea loc treptat si va incepe dupa formarea noului guvern irakian, in citeva saptamini, a adaugat Amin.

Comandantii americani au precizat ca, foarte probabil, ii vor transporta doar "pe cei mai valorosi dintre detinutii de la Abu Ghraib intr-o baza de maxima securitate din apropierea aeroportului din Bagdad". In momentul de fata, in inchisorile conduse de americani in Irak se afla peste 10.000 de persoane. In pofida numarului mare de detinuti, insurgenta antiamericana s-a intensificat in ultimele luni.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.