Asasinarea liderului separatist cecen Aslan Mashadov a fost perceputa de Moscova ca o victorie personala a lui Vladimir Putin, a carui cota de popularitate este in cadere libera in ultimul timp. Incidentul ar putea sa conduca insa la radicalizarea rebeliunii cecene, ceea ce, in ultima instanta, ar putea costa mai mult Kremlinul decat exercitiul de imagine al capturarii "teroristului" cecen.

Primele semne in acest sens nu s-au lasat prea mult asteptate: liderul radical cecen Samil Basaiev le-a cerut tuturor musulmanilor din Cecenia si Rusia sa ii jure credinta seicului Abdul Khalim, viitorul presedinte cecen. Khalim este seful tribunalului suprem pentru aplicarea legii si o personalitate aproape necunoscuta a gherilei separatiste, insa potrivit sariei din Icikeria (n.r. - legea din Cecenia), el este numit in functia suprema in caz de moarte sau detentie a presedintelui cecen. Pe un ton razboinic, Basaiev, unul dintre separatistii ceceni care poarta responsabilitatea pentru luarea de ostatici de la Beslan, a mai anuntat ca jihadul va continua si dupa moartea liderului Aslan Mashadov.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.