Din motive care nu sunt inca foarte clare, mass-mediei israeliene i s-a impus o cenzura drastica in ceea ce priveste "cazul Bashara". Prestigioasele cotidiene ebraice "Haaretz" si "Yediot Aharonot" impreuna cu "Televiziunea 10" s-au adresat Tribunalului solicitand anularea cenzurii.

Dupa expirarea perioadei de 90 de zile de cenzura, Tribunalul a permis, ieri, dezvaluirea anumitor aspecte din aceasta tenebroasa poveste, dar partile care au cerut ridicarea completa a cenzurii nu au fost de acord cu decizia partiala a Tribunalului. In cele din urma, s-a permis publicarea unor date ale dosarului, dar cenzura inca functioneaza asupra altor aspecte.

Fuga deputatului arab Azmi Bashara, presedintele Partidului Balad, popular in randurile arabilor-israelieni, e legata de ancheta desfasurata impotriva sa de Serviciile speciale si de Politia israeliana. Se pare ca, infricosat de perspectiva de a fi arestat, dr. Azmi Bashara a disparut, impreuna cu familia sa, in urma cu cateva saptamani, din Israel. Ei s-au instalat mai intai la Hotelul Plazza din Amman, capitala Iordaniei. Bashara a acordat cateva interviuri mass-mediei internationale.

"Nu pot trai dupa gratii"

Ulterior, sotia si copiii sai s-au reintors in Israel, dar Bashara s-a refugiat in Emiratele Arabe. Conducatorul emiratului i-a propus sa devina consilierul special al Guvernului in problemele relatiilor arabo-israeliene. "Autoritatile israeliene ma persecuta. Viata mi-e periclitata", a declarat Bashara. El acuza Serviciile speciale israeliene ca i-ar fi "crosetat" un dosar ca sa-l azvarle in inchisoare.

"Nu pot trai dupa gratii", a declarat Bashara, care de curand a fost operat si i s-a transplantat un rinichi daruit de fratele sau. Cateva saptamani nu s-a stiut unde se ascunde Bashara, dar in urma cu cateva zile lucrurile s-au clarificat. Bashara s-a prezentat la Ambasada Israelului de la Cairo si a cerut sa-l vada pe ambasador, caruia i-a inmanat scrisoarea de demisie din Knesset (Parlamentul israelian).

El era insotit de avocatul Wassel Taha, deputat arab-israelian din partea partidului al carui presedinte este Bashara. Imediat dupa ce ambasadorul a informat autoritatile israeliene de vizita lui Bashara, presedinta Knesset-ului, Dalia Itzik, a interzis accesul in biroul deputatului proaspat demisionat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.