Papa Benedict ar vrea sa revina la Mesa Latina, care include rugaciuni pentru convertirea evreilor, fapt care ingrijorareza grupurile catolice si iudaice, care considera ca ar crea tensiuni in relatiile dintre credinte.

Comentatorii prezic ca papa va autoriza in curand ca Mesa, cunoscuta sub numele de Tridentina, sa fie oficiata. Aceasta fusese inlocuita, ca parte a reformelor de dupa Consiliul II de la Vatican din 1960, cu liturghii in limbile locale, dupa ce fusese celebrata, timp de sute de ani. Vechea formula a Mesei e departe de noua politica a Vaticanului si are, in viziunea unora, o pozitie anti-evreiasca. Vatican II a starnit o adevarata revolutie in gandirea Bisericii Catolice.

Printre altele, a subliniat radacinile iudaice ale crestinismului, afirmand dragostea lui Dumnezeu pentru evrei. Problemele de acum sunt ridicate de mesa din vinerea mare, care a continut "o rugaciune pentru convertirea evreilor", care se referea la "orbirea" lor si se roaga pentru ei ca "sa fie eliberati din intunericul lor". Rabbi David Rosen, presedintele IJCIC, Comitetul International al Evreilor a declarat pentru BBC: "Orice liturghie care ii prezinta pe evrei ca avand o credinta blestemata, nu prezinta o atitudine sanatoasa fata de iudaism si poporul evreu". John L Allen, un comentator de la National Catholic Reporter spune ca aceasta este "chemarea personala" a papei, care vrea sa ajunga la catolicii care s-au separat de Roma dupa Consiliul Vatican II.

Pe de alta parte, dupa cum se stie, iudaismul si crestinismul au puncte divergente in doctrinele lor. Daca ar renunta la ele, in favoarea "corectitudinii politice", si-ar pierde identitatea.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.