Parlamentul European si-a exprimat ingrijorarea cu privire la situatiile din China, Rusia si Iran in ceea ce priveste respectarea drepturilor omului. ingrijorarile apar in raportul anual pe aceasta tema unde sunt aduse critici inclusiv Uniunii Europene si institutiilor sale.

In ceea ce priveste China, in raport se arata ca situatia privind drepturile omului din aceasta tara constituie: "o problema de maxima ingrijorare".

Deputatii europeni considera ca Uniunea Europeana trebuie sa se implice mai mult si ca ar fi necesara imbunatateasca dialogului cu China, inclusiv pe chestiunea legata de problema Tibetului.

Relatiile comerciale ale Uniunii cu Beijingului, estimeaza deputatii europeni, vor trebui stabilite in functie de reforma in domeniul drepturilor omului.

O profunda ingrijorare, asa cum se arata in raport, este manifestata si cu privire la deteriorarea situatiei in Iran.

Parlamentul european cere Comisiei Europene promovarea contactelor si cooperarilor cu societatea civila iraniana, in conditiile in care se constata o intensificare a actiunilor de reprimare a aparatorilor drepturilor omului.

O problema intalnita si in Rusia, unde legislatia ar limita activitatile organizatiilor nonguvernamtale si unde controlul asupra ziaristilor ar impieta libera exprimare.

Raportul adoptat de Parlamentul European ia in discutie si problema detinutilor de la Guantanamo Bay.

Deputatii au cerut Consiliului si Comisiei sa recomande guvernului american "sa judece si sa elibereze" detinutii, conform legislatiei internationale.

Autorii raportului noteaza cu stupefactie si suspendarea provizorie a ajutoarelor umanitare spre Irak, in ciuda situatiei dezastruoase din tara si cere Consiliului european sa explice "cum a fost posibil ca Belarus sa fie aleasa intr-o instanta de guvernare a Organizatiei Internationale a Muncii.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.